1 листопада 2019, 13:30, Урожай

Через туман в Україні може постраждати врожай кукурудзи — експерт

Про це в коментарі виданню Latifundist.com повідомив радник президента «Української Зернової Асоціації» (УЗА) з кормової і харчової безпеки Вадим Турянчик.

З його слів, показник натури на даний момент залишається трохи нижче торішнього 73 кг/гл, биті зерна, пошкоджені сушінням залишаються на тому ж рівні, 2% і 0,2% відповідно.

«Хотів би звернути увагу на те, що на території України весь минулий і поточний тиждень спостерігався сильний туман, особливо вночі і рано вранці. Туман, є досить небезпечним явищем для кукурудзи яка залишилась в полях незібраною, особливо на Західній Україні, що може привести до збільшення вологості і потенційного розвитку грибка і токсинів», — прокоментував Вадим Турянчик.

Він уточнив, що наразі періодично на деяких зразках спостерігається поява спор фузаріуму. Гриби роду Fusarium небезпечні тим, що продукують такі види мікотоксинів: дезоксиніваленол (DON), зеараленон (ZEA), фумонізин B2 (FB2), фумонізин B1 (FB1), токсин T-2 (T-2) та токсин HT-2 (HT-2).

Втім, як стверджує експерт, в середньому їх вміст не перевищує максимально допустимі значення Європейського Союзу для кормової кукурудзи і перебуває на рівні минулого сезону 2018/19.