1 листопада 2019, 10:10, Україна

В агросекторі України спостерігається кадровий дефіцит

Про це повідомляє AgroRobota.com.ua.

За даними статистики, ще у 2017 році на 10 вакансій доводилося 50 безробітних, у 2018 році — чотири, а в цьому році вже всього три працівника на кожні 10 вакансій.

«Виїзд за кордон сильно скоротив чисельність безробітних в Україні і в багатьох регіонах породив гострий дефіцит робочих рук. Слідство цих змін полягає в тому, що при пошуку роботи кандидати стають більш вимогливими до умов праці, питань медичного страхування, пільг тощо», — йдеться в повідомленні.

Наразі в Україні налічується 17 аграрних університетів, три агроінститута, дві агроакадемії, 86 агроколеджів і технікумів навчають зараз близько 153 тис. студентів. З них 90 тис. чоловік — за рахунок бюджету.

Щороку в розпорядженні АПК — 30 тис. випускників. А це, за оцінками експертів, на 20 тис. більше, ніж здатна прийняти галузь, заради якої намагається система освіти.

«Парадокс, але одночасно в країні утворився гострий дефіцит кваліфікованих кадрів робочих спеціальностей. При цьому досвідчені працівники не володіють новими знаннями в агротехнології. Ті, кому за 40, а це кістяк галузі, важко піддаються навчанню сучасним практикам», — стверджують фахівці.