1 листопада 2019, 09:10, ЗЗР

Вітчизняний ринок дистриб’юції ЗЗР неминуче трансформується — експерт

Про це у новому відеопроекті «Латифундисти» розповів Андрій Касьян, керівник департаменту Agricultural Solutions в Україні, Молдові та країнах Кавказу компанії BASF.

З його слів, у майбутньому ринок дистриб’юції збережеться, проте сильно зміниться. Пріоритетними для таких компаній стануть дві функції — оцінка фінансових ризиків та логістика.

«Я мало вірю в те, що на масовому ринку прямі продажі витіснять дистриб'юторів. Перша і найважливіша функція — оцінка фінансових ризиків та супутні напрямки діяльності: опрацювання гарантій поставки товару, платежів, видачі кредиту і т.д. Друга причина — логістика. Організувати поставки на рівні будь-якого великого агрохолдингу — нетривіальна задача. Це лише на словах просто. Компанія-виробник забезпечити такий сервіс, як правило, не може», — розповідає Андрій Касьян.

 

Наразі і у самих дистриб'юторів відбулася зміна пріоритетів. Багато з них сьогодні мають власні торгові марки, безпосередньо постачають і просувають свої генеричні продукти, наголошує експерт. Окрім цього, в майбутньому в сегменті дрібних і середніх компаній розвиватиметься інтернет-торгівля ЗЗР. Прикладом цього може слугувати досвід інакших країн, де даний механізм уже успішно функціонує.

«Наскільки я знаю, і в Україні реалізуються пілоти. Зокрема, передплатної торгівлі пестицидами. Це дуже просто. Є продукт, перевіряється його наявність, встановлюється фіксована ціна, агропідприємство або фермер проводять оплату, а потім «включається» логістика і покупець отримує придбаний продукт. Серйозною перешкодою для широкого впровадження цієї схеми поки є неврегульованість оформлення кредитних угод через інтернет», — зауважив Андрій Касьян.

Він переконаний, що компанія, яка першою грамотно вирішить питання онлайн-кредитування стане однією з найуспішніших на ринку ЗЗР в цілому — і в плані інтернет-торгівлі, і в плані забезпечення своєю продукцією дрібного фермера.