29 березня 2017, 14:17, Світ

Росія обійдеться без ГМО ще 100 років

Заборона на виробництво в Росії продуктів з використанням генно-модифікованих організмів (ГМО) адекватна. В найближчі 50-100 років країна легко зможе обійтися без них, повідомив академік РАН, екс-директор Інституту цитології і генетики (ІЦіГ СО РАН) Володимир Шумний, передає «РІА Новости».

«У нас немає проблем створення генно-модифікованих організмів. Є закон, що забороняє це. Їх у нас немає ... Ми можемо спокійно жити поки без своїх ГМО ще 50-100 років», — сказав учений.

Заступник директора Федерального дослідного центру ІЦіГ СО РАН з наукової роботи Іван Лихенко також називає заборону на виробництво ГМО в Росії абсолютно адекватною і правильною.

«Ми вважаємо, що в нашій країні природний потенціал, кількість земельних ресурсів та інших дозволяє нам на 100% обходитися без генно-модифікованих організмів. Ми дотримуємось цього принципу», — зазначив він.

Академік Шумний підкреслив, що хоча в Росії і не виробляються ГМО, країна закуповує багато продовольства за кордоном, де застосовуються такі технології. Однак, за його словами, самі генно-модифіковані організми ніякої небезпеки людині не несуть.

«Ми купуємо досить багато продовольства за кордоном — соя, кукурудза, овочі. Багато з них є ГМО, коли в рослинний геном вбудований випадковим чином інший ген і видає параметри, які нас влаштовують. Але природа про це подбала, і ніяких трагедій немає. Ми, по суті, постійно їмо чужі гени — мікробні гени, тварини, риб'ячі. До цього треба ставитися спокійно», — уточнив учений.