3 листопада 2019, 11:00, Технології

Крим планують засадити оливковими деревами

Наразі на півострові є невеликі насадження оливкових дерев, але вони були закладені дуже давно і за старою схемою посадки, яка в основному передбачає використання лише ручної праці. Один невеликий оливковий гай за сучасними методами було закладено в Форосі, пише crimeapress.info.

«Її спробували закласти саме загущеним методом, щоб дерева росли близько одне до одного, тим самим, спробувавши відпрацювати технологію і подивитися, як сорти оливок (в основному селекції Нікітського ботанічного саду) покажуть себе при такій схемі закладки. Це єдиний оливковий гай в Криму, закладений таким методом», — зауважив Михайло Сергєєв, проректор із зовнішніх зв'язків Кримського федерального університету ім. В.І. Вернадського.

Вчений зазначив, що поки оливкові дерева ростуть тільки на Південному березі Криму.

«Ареал оливки поки обмежений Південним берегом Криму, тому що дана культура не витримує зниження температури нижче 14°С. В даний момент є проблема з виділенням землі для розвитку оливкової галузі. Є методи подолати ці бар'єри, наприклад, виведення морозостійких сортів оливки. Ще один варіант — вирощування в захищеному ґрунті», — підсумував науковець.