28 жовтня 2019, 15:04, Насіння

В умовах змін клімату гарним рішенням може стати сорго — експерт

Розглядаючи проблему кліматичних змін, що призводять до проблем з вирощуванням традиційних зернових культур у більшості європейських країн, Шарль-Антуан Куртуа вбачає перспективу у введенні до сівозміни сорго.

«Ви знаєте, що у Європі та у всьому світі клімат значно змінюється значно рік від року, і  агровиробники мають пристосовуватися до цих змін. Стати рішенням деяких проблем, що виникають у контексті змін клімату, може сорго. Внаслідок глобального потепління, яке вже не можна сьогодні заперечувати, підвищується температура повітря, зменшується кількість опадів, можливості зрошення також зменшуються. Оскільки спекотні періоди стають все більш тривалими та частими, у багатьох країнах Європи, таких як Франція та ІспаніЯ, а останнім часом навіть і Німеччина, ми бачимо виникнення додаткових проблем, які позначаються на врожайності основних зернових культур, вирощуваних в цих країнах», —  розповів пан Куртуа.

Одним з можливих ефективних рішень вказаних проблем фахівець називає сорго. Адже завдяки своєму походженню сорго добре пристосоване до високих температур і тривалих посушливих періодів. Сьогодні селекційні компанії працюють над покращенням цього критерію, тобто стійкості до температур і посухи.

«Вже є дуже стійкі сорти сорго, що дають стабільний врожай щороку. Оскільки сорго стійке до хвороб та шкідників, воно є дуже вигідною культурою, тому що не вимагає великих інвестицій в ЗЗР та проведення захисних обробок посівів», — розповів експерт.

Для аграріїв основними перевагами сорго він називає:

  • Прибутковість та стабільність культури.
  • Ранній початок вегетації, через що стійкість до стресових факторів вища.
  • Стійкість до посухи та вилягання, хвороб та шкідників.
  • Придатність для вирощування у якості кормової культури, гарні кормові якості.
Посуха влітку завадила отриманню рекордних врожаїв кукурудзи в Україні
Читати

Для промисловості сорго також має неабияке значення, може використовуватися не лише у харчовій промисловості, але й у якості кормів в тваринництві, для виробництва біопалива та біоматеріалів. Завдяки високій якості зерна сорго посідає все більше місце у харчуванні європейців. Тож експерт вважає, що ринки збуту для вирощеної продукції завжди вдасться знайти.