28 жовтня 2019, 13:15, Урожай

Посуха влітку завадила отриманню рекордних врожаїв кукурудзи в Україні

Про це йшлося на конференції «Чому Україні потрібні сорго і кукурудза?», яка сьогодні проходить в Києві. За оцінками аналітиків Agritel, наразі врожай кукурудзи оцінюється на рівні 35,5 млн тонн, що відповідає показнику минулого року (35,8 млн тонн). У свою чергу, середня врожайність культури цьогоріч очікується на рівні 7 т/га.

За оцінками фахівців, експорт кукурудзи становитиме 29,5 млн тонн, одними з ключових напрямків збуту врожаю стануть країни ЄС.

«Посуха, яка спостерігалася в цьому році на півдні Європи призвела до дефіциту фуражного зерна, а виробництво кукурудзи всередині ЄС не зможе його повністю забезпечити. Однак, і конкуренція в цьому році відчутна, на ринку Європи Україні доведеться зіткнутися з постачальниками кукурудзи з Південної Америки. Проте, на даний момент ціни на кукурудзу в Україні є досить привабливими, що дає підстави вважати, що українське зерно знайде свого покупця у світі», — стверджують аналітики.

Зазначається також, що додаткову підтримку конкурентоспроможності української кукурудзи до кінця року могло б надати ослаблення курсу гривні. Втім, на даний момент говорити про тенденції, що склалася у зв’язку з девальвацією гривні, після її різкого зміцнення з початку року, все ще не доводиться.