29 березня 2017, 08:43, Світ

Урбанізація дасть поштовх до розвитку сільського господарства в світі

Про перспективи і проблеми, пов'язані з урбанізацією населення країн світу йдеться в новій доповіді, підготовленій за підтримки Продовольчої і сільськогосподарської організації Об'єднаних Націй (FAO).

«Задоволення зростаючого міського попиту на продовольство може призвести до створення робочих місць для жителів країн, що розвиваються, які як і раніше живуть в сільській місцевості, відкрити нові перспективи сільськогосподарського розвитку, і в підсумку і городянам відкриється шлях до більш здорового харчування», — заявив заступник прес-секретаря глави ООН Фархан Хак.

Разом з тим, в FAO підкреслюють, що зростання попиту з боку міст не призведе до автоматичного зростання доходів невеликих фермерських господарств, тому міжнародна спільнота має бути готове до нових проблем, пов'язаних зі стрімкою урбанізацією.

У FAO нагадують, що темпи урбанізації продовжують рости. За оцінками ООН, до 2030 року населення міст збільшиться на 2,5 мільярда людей. Причому 90 відсотків зростання міського населення припаде на Африку й Азію.

У доповіді особлива увага приділяється взаємовигідним відносинам між містом і селом в таких країнах, як Китай, Індія, Бангладеш і Ефіопія. Автори доповіді називають те, що там відбувається, «тихою революцією». Міське населення хоче отримувати продукцію високої якості і готове платити за неї вищу ціну. Фермери, намагаючись задовольнити запити жителів міст, звертаються до більш сучасних методів ведення господарства, відмовляються від менш якісних культур, які не потребують ретельного догляду, інвестують в розвиток сільської інфраструктури.