24 жовтня 2019, 12:35, Україна

Через карантинних шкідників Україна втратить змогу експортувати томати та картоплю — думка

Таку думку висловив Володимир Вишняков, директор агропідприємства «Агрокоін», що спеціалізується на вирощуванні томатів, пише east-fruit.com.

За 9 місяців поточного сезону показники імпорту томатів в Україну вже перевищили обсяги закупівель за весь 2018 рік. При цьому їх експорт суттєво знизився. Станом на 1 жовтня Україна експортувала за кордон всього 6 тис. тонн томатів, що стало найнижчим показником за останні 8 років.

«Головна причина зниження експорту — погіршення ситуації з карантинними шкідниками. Це позбавляє нас можливості експортувати продукцію», — зазначив Володимир Вишняков.

За його словами, в поточному році томатна міль вже досягла кожного куточка України. При цьому, вона пошкоджує не тільки томати, а й баклажани і картоплю.

«А картопля у нас найпопулярніша культура. І виходить всюди, куди завезли заражений томат, там через півтора року томатна міль завдасть катастрофічного удару, під який потрапляє в першу чергу картопля», — вказав підприємець.

Він також розповів, що вітчизняні сільгоспвиробники вкладають великі кошти у боротьбу з міллю, однак досягнути бажаного результату не вдається.