21 жовтня 2019, 18:20, Україна

Незабаром в Україні з’явиться Асоціація виробників стевії

Очікується, що це допоможе зробити якісний ривок у розвитку нішевого виробництва, адже стевію вирощують переважно дрібні фермери. Їм дуже важко впровадити необхідні міжнародні стандарти і пройти ряд бюрократичних процедур, щоб почати експорт, пише agro-yug.com.ua.

Володимир Стефанюк зазначає, що попит на стевію дуже високий, зокрема, в Європейському Союзі. Якісний лист за кордоном готові купувати дорожче 10 тис. доларів за тонну.

Зараз в Європі переробкою рослини займається лише Іспанія. Там випускають шоколад зі стевією і експортують його у 22 країни. Крім того, Нідерланди почали займатися вирощуванням насіння.

«До мене звертаються багато потенційних покупців з ЄС. Також починаємо поставляти продукцію з стевії в Ізраїль. Зацікавлений у майбутній співпраці Китай і В’єтнам», — ділиться науковець.

Звичайно, вирощування та переробка стевії — досить трудомісткий процес. Необхідно вкласти чималі кошти в теплиці, краплинне зрошення, сушку, розфасовку, проте в цій ніші Володимир Стефанюк бачить чималі прибутки. За його розрахунками, стевія здатна принести агровиробнику до 270 тис. доларів з гектара.

Ринок стевії в Україні експерт оцінює приблизно в 40 тонн сухого листа щорічно.