17 жовтня 2019, 12:10, Посівна

Посуха влітку позначилась на посівній озимих восени

Про агрокліматичні умови на полях, темпи та умови проведення посівної інформує аналітичний департамент Української аграрної конфедерації (УАК).

Зазначається, що станом звітну дату деякі області значно перевиконали план з сівби ріпаку:

  • Луганська область — 4,4 тис. га або 244% до прогнозу;
  • Запорізька — 45,1 тис. га або 177%;
  • Донецька — 26,5 тис. га або 176%.

На відміну від рекордсменів, в центральних, південних і південно-східних областях наслідки літньої посухи заважають виконувати заплановані обсяги робіт. Так, найменше всього площ озимим ріпаком засіяно у Полтавській області — 13,5 тис. га або 41% до прогнозу, Черкаській — 40,8 тис. га або 56% та Вінницькій — 72,9 або 65%. Саме в цих регіонах була зафіксована найменша кількість опадів за літній період.

Відсутність достатнього рівня зволоженості ґрунтів також негативно впливає на посіви озимої пшениці, ускладнюючи аграріям проведення необхідних технологічних операцій. Всього даною культурою по Україні засіяно 4,9 млн га. Деякі області встигли засіяти понад 90% площ під озиму пшеницю, а саме: Луганська, Донецька та Полтавська області засіяли 91% прогнозованих площ.

Детально за ходом посівної кампанії озимих культур та погодними умовами у вашому регіоні слідкуйте за допомогою інтерактивної карти «Посівна Онлайн 2019/20». Проект створено у партнерстві з сервісом агропогоди «Метео Фарм».