17 жовтня 2019, 08:10, Україна

Початок жовтня в Україні відзначився різкими перепадами температур

За даним моніторингу Метео Фарм, середньодобова температура повітря в Північних та Західних областях перебувала в межах 10-11°С. В східних та південних областях — 12-13°С. В центральних областях середня температура повітря коливалась в межах від 11 до 12°С.

Максимальна температура повітря до плюс 29°С зросла в Чернівцях 2 жовтня. Також висока температура плюс 28°С спостерігалась в Луганській, Закарпатській, Одеській, Вінницькій та Кропивницькій областях.

Мінімально температура знижувалась до мінус 5°С нижче нуля в Житомирській області 8 жовтня. В Київській, Чернігівській, Рівненській, Тернопільській, Хмельницькій областях зафіксовано мінус 4°С.

Середньодобова температура ґрунту в північних та західних областях коливалась в межах 10-11°С. В східних та південних областях — 12-14°С. В центральних областях — 12-13°С.  Мінімальну температуру ґрунту мінус 1С зафіксовано в Віньковецькому районі Хмельницької області.

Найнижчий рівень зволоження ґрунту 12-15% спостерігався в Луганській, Чернівецькій, Миколаївській, Одеській та Кропивницькій областях.  В Сумській, Волинській, Львівській, Рівненській та Херсонській областях ґрунт зволожений на 20-21%. В Закарпатській області — до 22%.

Середня швидкість вітру досягала 4-5 м/с. Максимальна швидкість вітру 18 м/с спостерігалась в Надвірнянському районі Івано-Франківської області.

Вологість повітря перебувала в межах 57-71%, атмосферний тиск — 758-760 мм.рт.ст.

До свого логічного завершення надходить накопичення активних та ефективних температур. За першу декаду жовтня найменша кількість активних та ефективних температур накопичено в Північних та Західних областях, найбільше в Південних областях. Лідируючими областями за кількістю накопичених активних та ефективних температур з початку вегетації залишається Запорізька, Миколаївська, Херсонська, Одеська, Донецька, Луганська, Дніпровська та Закарпатська. Найменша кількість активних та ефективних температур накопичено в Житомирській, Івано-Франківській, Волинській, Львівській, Рівненській, Тернопільській та Хмельницькій областях.

Протягом першої декади жовтня опади розподілились нерівномірно. Значна кількість опадів випала в Харківській, Львівській, Херсонській та Дніпровській областях. В Центральних, Західних, Північних областях переважна кількість опадів спостерігалась в першій половині декади. На Півдні — 7-8 жовтня.

Гідротермічний коефіцієнт зволоження, який показує вологість клімату в першій декаді жовтня вказує на помірну посуху в Донецькій, Тернопільській, Хмельницькій та Одеській областях. Сумська, Харківська, Волинська, Львівська, Закарпатська, Херсонська, Дніпровська області стали надмірно зволоженими.

Детальніше про вологість та температуру ґрунту, тривалість сонця та ймовірність опадів дізнавайтесь з агрометеорологічного прогнозу погоди на meteo.farm.