15 жовтня 2019, 10:10, Україна

Названо професії в АПК, які можуть зникнути до 2030 року

Про це йдеться в матеріалі «Викиньте диплом: які агропрофесії зникнуть в недалекому майбутньому» на сайті AgroRobota.com.ua.

За прогнозами фахівців, ринок праці майбутнього визначає, що агросфера увійде до ТОП-5 галузей, в яких очікується найбільший відсоток заміщення персоналу — до 2030 року це станеться в 60% компаній.

Так, до переліку спеціальностей у сфері агро, які можуть зникнути потрапили:

  • Бухгалтери, яких вже зараз успішно замінюють спеціалізованим софтом для базових операцій з аудиту та бухгалтерського обліку. На думку фахівців, згодом в даному сегменті програми зможуть повністю замінити людей.
  • Секретар-референт. Існуючий на сьогодні софт здатний взяти на себе частину обов'язків секретаря: складання розкладу, планування зустрічей, замовлення квитків і т. д. Єдине на сьогодні відкрите питання — це розробка оптимального рішення для об'єднання максимальної кількості функцій.
  • Логіст-диспетчер. Транспортна інфраструктура ускладнюється, доставка вантажів стає модульною, вантажопотоки і пасажиропотоки збільшуються, вимоги користувачів до якості і швидкості доставки зростають. З подібними завданнями людині все важче справлятися. Тому людина в цій сфері потрібен тільки для контролю на вищому рівні або в разі форс-мажорних ситуацій.
  • Високопрофесійний с/г працівник. Дрони, роботи і всілякі програми контролю на полях — це реальність, яка модернізується з кожним днем, що призводить до витіснення людини зі сфери сільськогосподарського виробництва.