28 березня 2017, 08:00, Технології

На Одещині з горіхового саду отримують три врожаї за сезон протягом 100 років

Таке комплексне вирощування дозволяє мінімізувати витрати на вирощування культур та знизити собівартість готової продукції. Про це повідомляє orehovod.com.

Сад волоського горіха закладають із сіянців, адже це більш економічно доцільно. За словами директора кооперативу Павла Тулба, близько 50% горіхів експортуються в Китай, а для цієї країни вирішальною є ціна продукту, а не його висока якість. Саме тому «Горіх Причорномор’я» обирає більш економічно вигідний спосіб закладки садів.

«Єдина конкурентна перевага українського горіха на сьогодні — низька ціна порівняно з американською чи французькою продукцією. Тому ми зосередилися на зниженні собівартості горіхів. Закладка саду з сіянців є більш дешевим способом порівняно з прищепленими саджанцями. До того ж сіянець дуже невибагливий, росте близько 100 років, не вимагає особливого догляду та підбору ґрунтів», — говорить Павло Тулба.

У своєму саду він обрав схему посадки горіхових дерев 10х10 метрів. А щоб уникнути явища алелопатії та дійсно отримувати врожаї протягом 100 років, застосовую метод обрізання коріння за допомогою спеціальної техніки. Для зменшення ризиків при вирощуванні обрано лише добре відомі українські сорти: Буковинська бомба-1, Буковинська бомба-2, Буковинський, Чернівецький.