11 жовтня 2019, 12:40, Добрива

Аграріям розповіли про переваги використання безводного аміаку

Під час дослідів перед сівбою озимої пшениці, попередником якої була кукурудза на зерно, в досліді були внесені аміачна селітра та безводний аміак у дозах по 100 кг діючої речовини на гектар, пише agrotimes.ua.

У перші дні після застосування безводного аміаку вміст мінерального азоту в орному шарі ґрунту, зокрема в стрічці внесення, збільшився в 6,8 раза проти неудобреної ділянки та в 3,3 раза, порівнюючи із застосуванням аміачної селітри.

На відміну від розкидного способу внесення аміачної селітри в зоні локалізації безводного аміаку створюється осередок концентрації азоту, який перебуває переважно в амонійній формі (на час відновлення весняної вегетації співвідношення NH4:NO3 дорівнювало 1,7:1, тоді як за внесення аміачної селітри становило всього 1:1,4.

Завдяки цьому вміст мінерального азоту в орному шарі ґрунту зберігається вищим до кінця вегетації озимої пшениці, а його вимивання з профілю ґрунту є меншим, ніж за внесення аміачної селітри.

Водночас, вчені зазначають, що тривале внесення безводного аміаку може призвести до погіршення родючості ґрунту, тому потрібно використовувати науково-обґрунтований підхід до визначення оптимальних доз азоту, враховуючи не лише економічну доцільність, а й ґрунтоохоронні вимоги та можливі екологічні ризики.