8 жовтня 2019, 17:10, Україна

Проти ринку землі виступило 73% опитаних українців

За даними опитування, відносно вищий рівень підтримки старту ринку землі серед молодших та заможніших респондентів, власників паю, які його самостійно обробляють. Але навіть у названих категоріях кількість противників цієї ініціативи становить не менше 60%.

Опубліковано законопроект про ринок землі
Читати по темі:

Продаж землі сільськогосподарського призначення іноземцям підтримують ще менше — лише 13%. Проти цього — 81% опитаних. Незважаючи на те, що серед наймолодших та більш заможніших кожен п’ятий не проти дозволити іноземним громадянам купувати землю в Україні, три чверті представників цих категорій виступають однозначно проти цієї ініціативи.

74% респондентів вважають, що рішення про запровадження продажу земель сільськогосподарського призначення, в Україні повинне прийматися на всеукраїнському референдумі. 17% — мають протилежну думку.

Зазначається також, що 58% опитаних вважають, що землі сільськогосподарського призначення повинні бути у державній власності, за зразком Канади, чи Ізраїлю. 22% — не проти запровадження такої моделі ринку землі, як в Італії, де орні землі можуть продаватися, чи купуватися. 20% — не змогли обрати серед цих прикладів земельного ринку.

За домінування державної власності на землю виступають частіше старші та бідніші опитані, та ті, у кого немає паїв, за іншу модель — більш молодші, заможніші та власники паїв, які їх самостійно обробляють. Водночас навіть серед названих останніх категорій не менше половини виступають за канадську, чи ізраїльську моделі земельного ринку.