8 жовтня 2019, 10:05, Україна

Частину земель держустанов планують розпаювати і передати у власність громадянам

За попередніми підрахунками, у розпорядження селам перейде до 8 млн га. Однак, це не стосується земель, які перебувають у користуванні державних підприємств, інститутів та академій. На них чекає інша доля і ще один законопроект, пише tsn.ua.

Інститут картоплярства має понад тисячу гектарів землі під Києвом. Більшість території — не під картоплею, засівають іншими культурами. Завдяки цьому є змога платити зарплату і покривати всі господарські витрати. Однак, на землі інститут картоплярства є претенденти. Це мешканці сусідніх сіл.

Інший випадок — із землями Тернопільського економічного університету. Тут навчають, зокрема, й на аграрних економістів і тому мають у користуванні понад 1,3 тис. га під обласним центром. Тут самі просять, щоб у них землю забрали.

«Ситуація із землею завжди була непростою, а зараз ще й загострилася. Ми не хочемо бути на вістрі атаки», — йдеться в повідомленні.

За попередніми підрахунками, у розпорядження селам перейде до 8 млн га. Однак, це не стосується земель, які перебувають у користуванні державних підприємств, інститутів та академій. На них чекає інша доля і ще один законопроект.  

«Ці землі — визначення постійне користування — оборонні, освіта, наука, пенітенціарна, держпідприємства. Буде окремий законопроект, який врегулює питання цих земель», — говорить заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тарас Висоцький.

Врегулювання бачать у кілька етапів. Землі, що перебувають у користуванні установ та підприємств, спочатку хочуть інвентаризувати. За попередніми підрахунками, таких угідь близько 1,5 млн га. Але це дані двадцятирічної давності, яка зараз ситуація — невідомо. Перерахувати усе у планах — до 1 серпня 2020 року. Далі — хочуть збільшити земельний податок, щонайменше вдесятеро, а якщо угіддя підприємство здає в оренду, то робити це його змусять через електронні торги.

«Другим етапом буде оцінка, скільки потрібно залишити для ведення діяльності цих інститутів та інших держорганізацій. Потім частину земель передати, розпаювати людям, які там живуть. А частину земель передати громадам», — додає Тарас Висоцький.

Щодо земель, які перебувають під оборонним відомством, обіцяють окрему дискусію. Усе унормують у черговому законопроекті, який обіцяють зареєструвати у Верховній Раді за два-три тижні.

Читати по темі: Опубліковано законопроект про ринок землі