4 жовтня 2019, 18:10, Україна

Середньомісячні температури по всій території України перевищили багаторічні норми

За даними моніторингу Метео Фарм, середньомісячна температура повітря на Заході та Сході перебувала в межах 16-17°С. В північних областях — плюс 15-16°С. В центральних областях температура становила 17°С, в південних — плюс 18°С. Максимально до плюс 34-35°С температура повітря піднімалась 2-3 вересня в Тернопільській, Закарпатській, Миколаївській та Одеській областях. В нічні години мінімально температура повітря опускалась до мінус 4°С в Житомирській, Київській та Хмельницькій областях.

Показники вологості ґрунту в Полтавській та Миколаївській областях були досить низькі та коливались в межах 8-9%. Краще зволожені землі спостерігались на території Волинської, Херсонської та Закарпатської областей — 16%.

Середня температура ґрунту в Північних областях становила 16°С. На заході — плюс 16-17°С. В Східних та Центральних областях — 17-18°С. На території південних областей — 19°С. Тим часом, мінімальну температура нуль градусів зафіксовано в Лутугинському районі Луганської області.

Вологість повітря перебувала в межах 46-63%. Атмосферний тиск — в межах 762-763 мм.рт.ст.

Протягом вересня випала незначна кількість опадів, їх значно менша за багаторічну норму. Особливо засушливою, бездощовою була друга декада місяця. Найбільша кількість опадів випала в третій декаді вересня. Гарно зволоженими є землі Закарпатської, Вінницької та Сумської області. Незначна кількість опадів спостерігалась в Східних та Південних областях.

Місячний гідротермічний коефіцієнт зволоження за вересень вказує на недостатньо зволожений клімат всієї території України. Особливо є засушливими Східні та Південні області. Також посуха панує у Львівській, Рівненській, Дніпровській та Кропивницькій областях. Досить зволоженими є території Сумської, Хмельницької та Вінницької областей.

Детальніше про вологість та температуру ґрунту, тривалість сонця та ймовірність опадів дізнавайтесь з агрометеорологічного прогнозу погоди на meteo.farm.

Читати по темі: Названо регіони, які постраждали через вересневі заморозки та дефіцит вологи в ґрунті