3 жовтня 2019, 12:20, ЗЗР

Комахи-паразитоїди ефективні у боротьбі з попелицями

Природні вороги комах часто є вузькоспеціалізованими і атакують лише певний спектр комах-шкідників, зменшуючи ймовірність непередбачених побічних ефектів для іншої частини екосистеми, пише phys.org.

Група вчених провела експеримент і з'ясувала, що паразитоїди попелиці віддають перевагу спеціальному нектару. Даючи комахам ферментований нектар вченим вдалось домогтись того, що паразитоїди навчились дуже добре запам'ятовували це джерело їжі і згодом шукали саме його.

Отримані результати мають практичне значення для підвищення ефективності паразитоїдів для використання в програмах біологічного контролю попелиці.

Завдяки такій високій здатності до навчання паразитоїдів можна масово застосовувати у польових умовах, викликаючи при цьому специфічну реакцію на розчини дріжджів, тим самим, поліпшити свої показники при пошуку їжі і попелиці.

На думку вчених такі рішення можуть бути запропоновані на станціях годування, щоб утримувати популяції паразитоїдів на місцях, де природні джерела їжі обмежені. Це, у свою чергу, поліпшить ефективність годування навчених паразитоїдів і підвищить їх загальну ефективність в придушенні популяцій попелиці.