3 жовтня 2019, 08:10, Україна

Названо регіони, які постраждали через вересневі заморозки та дефіцит вологи в ґрунті

За даними моніторингу Метео Фарм, за звітний період середньодобова температура повітря в Північних областях перебувала в межах 11-12°С, на Сході — 12-13°С, на Заході — 13-15°С, в Південних областях — 14-16°С, в Центральних областях коливалась від 12 до 14°С. Максимальну температура повітря зафіксовано в Одеській області — 28°С. Також висока температура до плюс 27°С спостерігалась в Закарпатській, Чернівецькій, Миколаївській, Вінницькій та Кіровоградській областях.

Зволоження ґрунту в Північних областях перебувало в межах 15-17%, на Сході 12-13%, на Заході 14-18%, в Південних областях 8-16%, в Центральних областях 11-15%. Найнижчий рівень зволоження ґрунту 8% спостерігався в Миколаївській області. В Закарпатській області показник зволоженості ґрунту найвищий 18%.

Середня швидкість вітру коливалась від 3 до 4 м/с. Вологість повітря перебувала в межах 51-70%. Атмосферний тиск 760-762 мм.рт.ст.

Накопичення активних та ефективних температур триває. З кожним днем осені активні та ефективні температури повзуть все повільніше і повільніше вгору. Найбільшу кількість активних та ефективних температур з початку вегетації  накопичено в Херсонській та Запорізькій областях. Також високими показниками відзначились Закарпатська, Одеська, Миколаївська, Донецька та Луганська області. Найменшу кількість активних та ефективних температур накопичили Житомирська та Львівська області.

Середньодобові показники температури ґрунту в Північних областях становили 11-12°С, на Сході 12-13°С, на Заході коливалась від 13 до 15°С, в Південних областях 15-16°С, в Центральних областях 13-14°С. Мінімально в нічний час температура знижувалась до 0°С в Луганській області.

Протягом третьої декади вересня опади панували в Північній частині України. Також дощі не оминули Харківську, Волинську, Тернопільську, Закарпатську, Хмельницьку, Одеську, Полтавську та Черкаську області. Найбільша кількість опадів зафіксовано в Вінницькій області.  Дощові хмари оминули Донецьку, Запорізьку, Миколаївську, Херсонську та Кропивницьку області, тут випала незначна кількість опадів, панує посуха.

Судячи з діаграми за період останньої вересневої декади в Сумській та Вінницькій області панує надмірне зволоження. Житомирська, Київська, Чернігівська, Волинська, Закарпатська, Хмельницька, Полтавська та Черкаська області мають достатньо вологи. В Донецькій, Запорізькій, Миколаївській, Херсонській, Дніпровській та Кропивницькій областях гідротермічний коефіцієнт зволоження вказує на сильну посуху.

Детальніше про вологість та температуру ґрунту, тривалість сонця та ймовірність опадів дізнавайтесь з агрометеорологічного прогнозу погоди на meteo.farm.