1 жовтня 2019, 12:15, Світ

Досліджено, як на світовий врожай пшениці вплине глобальне потепління

За даними науковців, до 2100 року посухи і пожежі на Землі проявлятимуться на 50% частіше, ніж сьогодні. Разом з тим, якщо не вживати відповідних заходів, ймовірність їх прояву може зрости до 300%, пише kazakh-zerno.net.

Раніше експерти наполягали на утриманні глобального потепління на рівні 1,5°C в порівнянні з доіндустріальною епохою. Наразі цей показник зріс до 2°C.

В рамках міжнародного дослідження вчені з Геттінгенського університету з’ясували, що через глобальне потепління ймовірність посухи виросте в 3-4 рази. Вона вплине на врожайність пшениці в основних регіонах її вирощування.

При тривалих проявах посухи постраждають до 60% світових посівів пшениці. Навіть якщо кількість викидів парникових газів в атмосферу вдасться скоротити, то ризик постраждати від спеки все ж залишатиметься високим.

Пшениця — основна культура, яка впливає на стабільність продовольчої ситуації на ринку. Якщо її врожаї буде стримувати посуха, то на ринку виникне дефіцит, ціни на неї також будуть зростати.

У світі пшеницю вирощують без зрошення. На неї завжди тримається стабільно високий попит. Тому ймовірність зростання продовольчої кризи в майбутньому залишається високою.

Для боротьби з голодом ОНН розроблено програму сталого розвитку країн. Вона передбачає ліквідацію голоду до 2030 року.

Наразі аграрії розширюють сільськогосподарські угіддя, щоб отримувати більший прибуток від вирощування пшениці. На думку вчених з Геттінгенського університету, такі дії не можна заохочувати, адже розширення площі с/г угідь призведе до більших проявів глобального потепління.

За словами науковців, важливо по-іншому боротися з голодом. Для цього важливо знову зібратися і скоординувати політику у сфері с/г виробництва. Тільки таким шляхом вдасться запобігти браку продовольства, зупинити заворушення серед аграріїв і врятувати світ від глобального потепління.