30 вересня 2019, 08:00, Україна

На полях Київщини зафіксована найвища популяція гризунів

За даними моніторингу Держпродспоживслужби, у Волинській, Запорізькій, Кіровоградській, Миколаївській, Тернопільській та інших областях відбувається міграція гризунів у посіви озимого ріпаку, де в крайових смугах полів обліковують від поодиноких жилих нір до 1-3 жилих колоній гектарі з чисельністю 2-5 жилі нори в кожній.

Погодні умови та наявність кормів (падалиця, сходи озимих пшениці та ріпаку, рослини багаторічних трав тощо) сприяють розмноженню гризунів, що надалі створює загрозу значних пошкоджень посівів озимих культур.

«У зниженні чисельності мишоподібних гризунів, зокрема полівок, важливу роль відіграє система запобіжних заходів. Знешкодження в першу чергу досягається вчасною та якісною зяблевою оранкою, яка руйнує нори і знищує кормову базу, при цьому гине або травмується третина дорослих і всі молоді особини гризунів. Наявність 3-5 і більше жилих колоній на гектарі посіву свідчить про загрозу суттєвих пошкоджень рослин та необхідність проведення винищувальних заходів, шляхом застосування дозволених до використання родентицидів», — радять фахівці.