27 вересня 2019, 16:55, ЗЗР

Ефективність інсектицидів проти південноамериканської томатної молі швидко знижується

Так, до препаратів, що блокують синтез хітину в комах, за останні роки резистентність виду виросла у 222,3 раза, а до інсектицидів на основі індоксакарбу — у 27,5 раза, передає agrotimes.ua.

Південноамериканська томатна міль (Tuta absoluta) –– агресивний вид, добре пристосований до виживання. Гусениці шкідника живляться приховано, всередині стебел, листків, плодів, чим уникають потрапляння пестицидів безпосередньо на комаху.

У разі проведення заходів із ліквідації південноамериканської томатної молі обробки проводять з інтервалом у 10-12 днів інсектицидами, що мають різні механізми дії і знижують ризик виникнення резистентності в комахи. Перші обробки рекомендовано проводити після початку льоту метеликів.

Хімічні препарати доцільно застосовувати за умови потрапляння в одну феромонну пастку більше 10 метеликів за тиждень, за меншої кількості метеликів застосовують біологічний захист.

Американські фахівці вважають, що для контролю молі потрібно використовувати препарати, рекомендовані для боротьби з іншими масовими шкідниками: колорадським жуком і картопляною міллю.