27 вересня 2019, 15:50, Посівна

Площі під озимою пшеницею можуть скоротитися на 30% — думка

«Посуха коригує посіви культур. Зокрема можна очікувати скорочення на 25-30% площ під озимою пшеницею. Посіви скоротяться також внаслідок низьких цін (4-4,5 тис. грн за 1 тонну в вересні 2019 року, порівняно з 6-6,5 тис. грн за 1 тонну в вересні 2018 року) на цю культуру», — вважає Сюзанна Григоренко.

За словами Тетяни Адаменко, начальника відділу агрометеорології Гідрометцентру України, посуха спостерігається на всій території України, крім західних областей. Вересневі дощі тим часом прогнозуються невеликими і нерівномірними. Головний агрометеоролог країни відзначила, що ситуація для України нетипова, хоча останнім часом посуха в центральних областях країни трапляється все частіше. Цього року найбільше постраждали Черкаська, Полтавська і прилеглі райони інших областей. За літо в Черкасах випало опадів у 2-2,5 рази менше, ніж в південних областях України.

Слова Тетяни Адаменко підтверджують учасники ринку. Наприклад, головний агроном групи «АГРОТРЕЙД» Олександр Овсяник розповів, що компанія, яка в цьому році виділила під озимі 23 тис. га, сіє озиму пшеницю практично в суху землю, оскільки дощів в регіоні не було давно. Хоча, коли сіяли ріпак (5-20 серпня), ситуація з вологою була набагато краще.

«Для посівної озимих культур погода поки була несприятлива, усі регіони HarvEast відчували нестачу вологи. Ми не чекаємо дощів, сіємо в сухий ґрунт, насіння пшениці, наприклад, на оптимальну глибину 3-4 см», — зазначив Євген Казєєв, директор з рослинництва компанії HarvEast.

Директор з виробництва компанії «ТАС АГРО» Віктор Белкот зауважив, що поки компанія не корегує плани з посіву озимих зернових ні за обсягом площ, ні за термінами.

«У цьому році, як і в попередні, компанія планує засіяти озимими зерновими 18 тис. га (17,5 тис. га пшеницею і 0,5 тис. га ячменем). Незважаючи на несприятливі погодні умови, вже посіяли 50% від запланованих обсягів. У міру збирання соняшника сіємо озиму пшеницю і сподіваємося завершити посівну в першій декаді жовтня», — зазначив Віктор Белкот.

Читати по темі: Технологія вирощування озимої пшениці — етапи, нюанси та відмінності залежно від регіону