24 березня 2017, 13:53, Добрива

Нестача азотних добрив зачепить кожне господарство — думка експерта

Про ситуацію із забезпеченням азотними доборивами SuperAgronom.com поговорив з Григорієм Опанасенко, головний агрономом господарства «Дунай Агро».

На думку Григорія Петровича, ситуація з нестачею добрив матиме затяжні наслідки для всього аграрного сектора та може вплинути на його конкурентність на зовнішніх ринках.

«Це не проблема лише тих, хто не встиг купити чи отримати добриво — це національна біда, яка торкнеться кожного. Що таке не дати добрива навесні під час посівної? Значить урожайність в результаті матимемо нижчу. Відповідно, собівартість продукції зросте, бо розраховували на один урожай, заплатили гроші за дороге насіння, препарати, техніку, а того урожаю нема», — говорить Григорій Опанасенко.

Постраждає від цієї ситуації і той, в кого добрива зараз є. Бувалий агроном пояснює, що через зростання собівартості продукції позиція України на зовнішньому ринку ослабне, а це вкрай негативно позначиться на внутрішніх цінах — вартість закупки зерна знизиться і втрат зазнають усі. 

Читати по темі: Забезпечення азотними добривами стає питанням національної безпеки

Такий ефект може бути тривалим, адже Україна тільки починає завойовувати ринки інших країн і тимчасові негаразди з добривами цього року можуть призвести до втрати позицій на закордонних ринках.