24 вересня 2019, 14:25, Технології

В якості природного біостимулятора рослин вчені пропонують використовувати морингу

Дворічний дослідний проект вартістю 14 млн рупій під керівництвом професора Назіма Хуссейна з агрономічного відділу університету повинен визначити, як моринга може бути корисна сільському господарству, пише news.agropages.com.

До цього морингу використовували переважно в медицині. Вона багата на корисні антиоксиданти та біологічно активні рослинні з'єднання, дуже живильна. Проте, новий дослідницький проект фокусується на перевагах моринги, пов'язаних з сільським господарством.

Вчені виявили в моринзі гормон росту, так званий цитокінін. З огляду на цю особливість, дослідники Університету Бахауддіна Закарія підготували розчин з соком моринги і передали його своєму партнеру для тестування на сільгоспкультурах. Обприскування розчином дало 10% збільшення врожайності на зернових і приріст до 30% — на інших культурах.

Промисловим партнером є компанія Hexon Chemicals. Вона буде нести відповідальність за реєстрацію продукту, маркування, маркетинг і поставки. Наразі учасники проекту укладають договори з фермерами для отримання тонн листя моринги з тим, щоб отримати з них сік. Решта відходів будуть використані для приготування добрив.