24 березня 2017, 11:25, Добрива

На Харківщині прогнозують рекордний урожай зернових

Початок комплексу весняно-польових робіт та плани на сезон говорили 23 березня в Харківській ОДА.

Зокрема заступник голови - керівник апарату ХОДА Анатолій Бабічев озвучив головні пріоритети сезону: забезпечити урожайність зернових не менше, ніж 45 ц/га, посіви гречки — не менше, ніж минулого року, а також звернути увагу на збереження обсягів посіву цукрового буряка.

Наразі вже проведено підживлення озимих азотними добривами на 82% площ. Мінеральними добривами господарства забезпечені на 142%.

В області розпочали посівну 13 березня. Станом на 22 березня посів проведено на площі 10 тис. га — 5% до плану. Що стосується структури посівних площ, то вона прогнозується на рівні минулого року — близько 1,8 млн га. Площа посіву ярих культур також запланована на рівні минулого року — понад 1,2 млн га.

«Основною продовольчою культурою була і залишається озима пшениця. Восени минулого року вона була посіяна на площі 483 тис. га, сходи отримані на 97% площі. У доброму стані знаходяться 34% посівів (160,5 тис. га), у задовільному — 51% (238,5 тис. га), слабкі та зріджені - 15% (67,9 тис. га). Виходячи з того, що озима пшениця знаходиться у значно кращому стані, ніж минулого року, ми прогнозуємо збільшення валового збору цієї культури на 10% — до 2,3 млн т», — розповів Олександр Нездюр, директор Департаменту агропромислового розвитку ХОДА.

Він також розповів, що цього року в області посіють більше ярих зернових кульутр та цукрових буряків. Натомість скоротяться на 55 тис. га площі під соняшником.

За даними департаменту АПР цьогоріч в оласті прогнозується валовий збір в обсязі 4,4 млн т, що буде повторенням рекордного показника минулого року.