20 вересня 2019, 12:30, Україна

Більшість сільгоспугідь в України перебувають під впливом ґрунтової посухи

Про це з посиланням на дані Refinitiv Agriculture повідомляє Latifundist.com.

«Це стандартна ситуація останніх років — велика частина території перебуває в стані ґрунтової посухи», — зауважила Тетяна Адаменко, начальник відділу агрометеорології Гідрометцентру України.

За її словами, за останнє десятиріччя посухи в Україні спостерігались протягом 7 років.

Вона також підкреслила, що є надія, що на початку жовтня розпочнуться зливи. Опадів, очікуваних в найближчі пару днів, навряд чи буде достатньо для поліпшення ситуації.

Як відомо, українські аграрії вже посіяли озимі зернові культури на 19% запланованих площ, або на 1,4 млн га. При цьому, прогнозні показники площ на поточний сезон сягають 7,3 млн га.

Україна і її конкурент з експорту зерна, Росія, очікують дощів в найближчі тижні. У Росії тим часом посів озимих все ще випереджає темпи минулого року.

Водночас, глава аналітичного агентства ІКАР Дмитро Рилько зауважив, що в регіонах півдня Росії також спостерігається нестача вологи в ґрунті. Ці регіони є основними по виробництву і експорту пшениці в Росії. Посів озимих зернових розпочато тут відповідно до оптимальних термінів, разом з тим, дощів як могли б поліпшити стан посівів наразі немає.

«Прогнозується, що дощі розпочнуться на початку жовтня або навіть в середині. Якщо вони не підуть до середини жовтня, ситуація погіршиться», — зауважив Дмитро Рилько.

За даними міністерства сільського господарства Росії, станом на 18 вересня тамтешні аграрії вже посіяли озимі зернові під урожай наступного року на 56% запланованих площ (9,8 млн га).

За заявою тамтешнього представника Гідрометцентру, загальні умови для посіву озимих зернових в Росії переважно нормальні або задовільні.

Детально за ходом посівної кампанії озимих культур та погодними умовами в Україні слідкуйте за допомогою інтерактивної карти «Посівна Онлайн 2019/20». Проект створено у партнерстві з сервісом агропогоди «Метео Фарм».