21 вересня 2019, 15:00, ЗЗР

Для обробки полів хімікатами у Швейцарії вперше застосують дрони

Про це пише Traktorist.ua.

«Наразі Швейцарія є єдиною країною в Європі, де отримано офіційний дозвіл на застосування дронів з метою обприскування полів. Для отримання цього офіційного дозволу знадобилося два роки роботи п'яти федеральних відомств. Досі для обробітку полів засобами захисту рослин у Швейцарії застосовувалися гелікоптери, але вони літають на відносно великій висоті, що створює ризик перенесення частини робочої рідини на сусідні, нецільові ділянки», — зазначається в повідомленні.

Коли компанія Agrofly подала заявку на дозвіл застосування дронів для захисту рослин, чиновники з федеральної служби охорони середовища (BAFU) і федеральної служби цивільної авіації (BAZL) мали ряд заперечень.

Для точного застосування дрони повинні літати по заданому маршруту з максимальним допустимим відхиленням від курсу 50 см. Крім того, вони повинні відповідати ряду вимог, висунутих службою цивільної авіації. Для кожного типу дронів встановлений максимально допустиме перенесення крапель робочої рідини, щоб мінімізувати негативний вплив на навколишнє середовище. У перспективі кожні три роки дрони повинні будуть проходити технічний огляд.

У порівнянні з вертольотами, дрони літають на меншій висоті і спадний вертикальний потік повітря знижує перенесення крапель робочої рідини на нецільові об'єкти. Окрім того, управління дронами частково автоматизовано і ведеться віддалено, не піддаючи оператора ризику. Висота польоту дрона над верхівками рослин підтримується автоматично, що забезпечує більшу точність обробітку.