18 вересня 2019, 14:00, Посівна

Дефіцит вологи перешкоджає проведенню посівної озимих на півночі України

За даними Чернігівського обласного центру з гідрометеорології запаси продуктивної вологи, станом на 8 вересня, в орному шарі ґрунту на полях, відведених під посів озимих, на більшій частині території області сформувались на рівні незадовільних та недостатніх (8-12 мм), місцями у південно-західних районах області — поганих (2 мм), повідомляють в Департаменті АПР Чернігівської ОДА.

Нагадаємо, для забезпечення появи дружних сходів озимих культур необхідно мати запаси вологи на рівні 25-30 мм, оптимальне значення — понад 30 мм.

На сьогодні лише окремі аграрії 12 районів області розпочали посів озимих колосових культур на зерно, ними посіяно 15 тис. га або 8% до прогнозу, що на 50 тис. га менше відповідної дати минулого року.

За словами місцевих посадовців, така ситуація вже спричинила відставання у темпах посіву та загрожує виконанню прогнозованих обсягів посіву.

Детально за ходом посівної кампанії озимих культур та погодними умовами у вашому регіоні слідкуйте за допомогою інтерактивної карти «Посівна Онлайн 2019/20». Проект створено у партнерстві з сервісом агропогоди «Метео Фарм».