16 вересня 2019, 15:20, ЗЗР

Вчені шукають шляхи боротьби з новою бактеріальною хворобою кукурудзи

Хвороба була виявлена ​​в США всього декілька років тому, але Тіффані Джаманн, доцент кафедри наук про рослини в Університеті Іллінойсу, зазначає, що сьогодні ця хвороба стала основною проблемою для фермерів Західного кукурудзяного поясу, пише news.agropages.com.

«У нас поки немає точних цифр, але цей патоген може викликати до 20% втрат врожаю через відсутність ефективного хімічного контролю. Оскільки це бактеріальне захворювання, фунгіциди не працюють. Ось чому стійкість рослини-господаря матиме вирішальне значення, так само як і для боротьби з іншими бактеріальними хворобами кукурудзи», — зауважила Тіффані Джаманн.

За її словами, хвороботворні бактерії проникають крізь відкриті пори на поверхню листа, концентруючись утворюють довгі сіруваті смуги. Хоча ніхто точно не визначив, що відбувається всередині рослини, науковець зазначає, що некротичні ураження порушують фотосинтетичну здатність листа і в кінцевому підсумку впливають на врожайність.

Часто бактеріальну смугастість листя плутають з іншою хворобою кукурудзи — сірою плямистістю листя. В такому випадку фермери можуть зазнати втрат через використання неефективних фунгіцидів.

В даний час, підкреслює вчений, не існує хімічного засобу контролю бактеріальної смугастості листя і немає повністю стійких гібридів кукурудзи. Вчені лише працюють над створенням стійких ліній.

Інокулював цим захворюванням 26 різних ліній кукурудзи в ході дослідження було обрано перспективні лінії для подальшого аналізу. Вчені виявили сорти кукурудзи з помірною резистентністю і генетичні ділянки, пов'язані з підвищеним рівнем стійкості.

«Хоча ми не визначили поки що будь-яких генів стійкості, дослідження є першим з коли-небудь опублікованих повідомлень про стійкість рослини-господаря до бактеріальної смугастості листя», — зазначила фахівець.

Команда також шукала взаємозв'язок між стійкістю до бактеріальної смугастості і трьома іншими листяними хворобами кукурудзи, у яких стійкість господаря вивчена краще. Була надія, що ті ж самі гени аналогічно будуть впливати на бактеріальну смугастість, проте ці дослідження не дали бажаного ефекту.

«Нам треба прагнути знайти способи, як скоротити втрати через цю хворобу. Ми не завжди можемо контролювати умови, щоб уникнути поширення, тому повинні зробити ставку на підвищення стійкості рослини-господаря», — підсумувала Тіффані Джаманн.