16 вересня 2019, 09:00, Урожай

Інституту здоров'я рослин досліджує якість і безпечність виробленої аграріями сільгосппродукції

«Належна безпека та якість продукції — це вимоги сучасної дійсності, коли будь-що споживача задовольнити не може; бо саме він, споживач, і є регулятором рівня виробництва й попиту на ринку. Тому кожна країна має затверджені стандарти якості та безпеки готової продукції. В Україні сьогодні їх регулює ДСТУ, та оскільки наша країна прагне до євроінтеграції, ми поступово переходимо на європейські стандарти: наприклад, залишкову кількість пестицидів у продукції ми визначаємо відповідно до Регламенту (ЕС) № 396/2005», — зауважила Ірина Перехрест, керівник сервісно-аналітичного центру «Інституту здоров’я рослин».

За її словами, у ході аналізу фахівці Інституту застосовують найрізноманітніші методи досліджень — від скринінгу до хроматографії.

Крім того, дослідження продукції проводять за агробіологічними показниками й безпосередньо показниками якості. Так, у зернових, зернобобових культурах, продуктах їх переробки, крупах, кормах та комбікормах виявляють вологість, засміченість, білок, інші показники. В овочах, фруктах, плодоовочевій продукції та продуктах їх переробки — сухі речовини та/або вологі, сухі речовини, нерозчинні у воді, тощо; крім того, вчені оцінюють їх зовнішній вигляд, консистенцію, колір, смак і запах. Ці дослідження визначають якість і придатність продукції до вживання у загальному й убезпечують як виробника, так і споживача від багатьох потенційних ризиків.