13 вересня 2019, 10:00, Україна

На полях більшості областей панує посуха — Метео Фарм

За даними моніторингу Метео Фарм, в перші дні осені на всій території України спостерігались короткочасні опади. Дощовий атмосферний фронт 5 вересня змістився на Південні, Східні, Північні та Центральні області. В другій половині декади метеокартина змінилась, запанувала суха погода.​

Максимальна температура повітря на Заході підмалась до плюс 34°С, в Південних, Північних та Центральних областях – 31-35°С, на Сході — до 33°С. Мінімальні позначки від 7 до 11°С в Південних, Північних, Західних та Центральних областях було зафіксовано 5 вересня.

Протягом декади середньодобова температура повітря в північних областях перебувала в межах 20-21°С. В східних та центральних областях — 21-22°С. В південних областях середня температура повітря становила 21-23°С, в західних областях — 19-20°С. 

Середньодобова температура ґрунту в Північних та Західних областях коливалась в межах 18-20°С. В східних та центральних областях — 21-22°С. В південних областях — 22-23°С.  Мінімальну температуру ґрунту плюс 7°С зафіксовано у Верховинському районі на Прикарпатті.

Найнижчий рівень зволоження ґрунту 8-9% спостерігався в Чернігівській, Луганській, Миколаївській та Полтавській областях. У Львівській та Херсонській областях ґрунт зволожений на 17%. Вологість повітря перебувала в межах 37-61%. Атмосферний тиск становив 762-764 мм.рт.ст.

Лідируючими областями за кількістю накопичених активних та ефективних температур з початку вегетації є Запорізька, Миколаївська, Херсонська, Донецька, Луганська, Харківська та Закарпатська. Найменша кількість активних та ефективних температур накопичено в Житомирській, Івано-Франківській, Волинській, Львівській, Рівненській, Тернопільській та Хмельницькій областях.

Протягом першої декади вересня випала незначна кількість опадів. Основна маса опадів припала на західні, південні та центральні області. Найбільшу кількість опадів зафіксовано в Чернівецькій та Херсонській областях.

Гідротермічний коефіцієнт зволоження, який показує вологість клімату в першій декаді вересня вказує на сильну посуху на всій території України окрім Хмельницької, Чернівецької та Херсонської областей.

Детальніше про вологість та температуру ґрунту, тривалість сонця та ймовірність опадів дізнавайтесь з агрометеорологічного прогнозу погоди на meteo.farm.