15 вересня 2019, 11:00, Україна

Фахівець розповіла про особливості вирощування та селекції кольорової картоплі

Про це розповіла завідувачка відділу науково-інформаційного та консалтингового забезпечення Інституту картоплярства НААН України Світланою Шмунь, пише Kurkul.com.

«Цікавинкою і великим досягненням для нашої наукової установи є створені сорти з кольоровою м’якоттю. До таких належить Солоха. Ця бульба у розрізі  темно-фіолетова. З рожевим забарвленням середньопізній, столового призначення сорт Хортиця», — зазначила вона.

За словами Світлани Шмунь, новинки створені методом гібридизації з дикими формами картоплі. Українські селекціонери виростили кольорову картоплю вперше. Одним з авторів цього сорту є Микола Фурдига.

«Ми таким чином наслідуємо світові тенденції. Ці сорти внесені до Державного реєстру, вже завоювали невелику нішу у ресторанному бізнесі, гіпермаркетах. Кілограм кольорової картоплі коштує дорожче за звичайну. Незважаючи на ціну, її розбирають, як гарячі пиріжки. За нашими спостереженнями, до цього продукту проявляє великий інтерес молодь», — повідомила Світлана Шмунь.

За її словами, кольорова картопля вважається дієтичною та має великий вміст антиоксидантів.

«У нинішньому році ми уклали ліцензійні договори на вирощування Солохи і її реалізацію з рядом господарств. Оскільки у торговельній мережі кольорової картоплі не вистачає, під її вирощування плануємо виділити додаткові площі», — підсумувала Світлана Шмунь.