12 вересня 2019, 12:00, Посівна

З посівною озимих в Україні склалась надзвичайно критична ситуація — Укргідрометеоцентр

Про це повідомив заступник директора Українського гідрометеорологічного центру Анатолій Прокопенко, пише apk-inform.com.

«У північних областях України вже почалися оптимальні терміни для сівби озимих культур, але зазвичай в останні роки терміни проведення сівби переносяться на більш пізні строки, тому на сьогодні ще є ймовірність, що випадуть опади до кінця вересня або на початку жовтня і ще вдасться вдало провести посівну компанію озимих культур. Враховуючи, що практично до 20 чисел вересня на більшій частині України істотних опадів не передбачаються, існує загроза, що стан озимих культур на кінець осені, або початок зими на багатьох площах може бути незадовільним. Може бути і таке, що аграріями буде посіяно менше озимих культур», — повідомив Анатолій Прокопенко.

Він також додав, що в поточному році протягом тривалого літнього періоду зволоження ґрунту під пізніми сільгоспкультурами було досить нерівномірним, а в багатьох областях України опади були обмежені. Враховуючи такі умови, урожай ярих пізніх культур в ряді областей очікується нижче минулорічного рівня. При цьому, прогнозується приріст врожаю кукурудзи.