12 вересня 2019, 09:10, Посівна

Частину площ під ріпаком аграрії цьогоріч ризикують не досіяти — Адаменко

Таку думку в коментарі виданню Latifundist.com озвучила Тетяна Адаменко, начальник відділу агрометеорології Гідрометцентру.

«Станом на 5 вересня в Україні посіяли 78% ріпаку. Оскільки сухо, йде відставання в порівнянні з минулим роком. Деякі компанії припиняють посівну, не хочуть ризикувати. Є підозра, що аграрії не досіють 1 млн га», — прокоментувала Тетяна Адаменко.

За її словами, посівну ріпаку необхідно завершити до 10, максимум — до 15 вересня. Враховуючи тривалий період вегетації культури восени, ріпак необхідно сіяти у строки кінець серпня-початок вересня.

«Що стосується озимих зернових, то часу ще достатньо. Щодо умов — по всій території України, крім західних областей спостерігається посуха. Дощі, які очікуються, не переламають ситуацію, оскільки вони будуть невеликими і нерівномірними. Посуха в центральних областях — нетипове явище, яке разом з тим, проявляється все частіше», — додала Тетяна Адаменко.

За її словами, цього року найбільше постраждали від посухи території Черкаської та Полтавської областей, а також, прилеглі до них райони сусідніх областей. Центр посухи — Черкаси, за літо там випало у 2-2,5 рази менше опадів, ніж в південних областях.

Детально за ходом посівної кампанії озимих культур слідкуйте за допомогою інтерактивної карти «Посівна Онлайн 2019/20». Проект створено у партнерстві з сервісом агропогоди «Метео Фарм».