11 вересня 2019, 10:00, ЗЗР

Цієї осені Україна розпочне утилізацію непридатних пестицидів

Відповідно до цього документу, уже в найближчий час стане можливим вивезти і утилізувати перші 1,5 тис. тонн непридатних та заборонених до використання пестицидів екологічно безпечним способом, повідомляє сайт Європейської Бізнес Асоціації.

Нагадаємо, на сьогодні, на території України зберігається понад 10 тис. тонн непридатних та заборонених до використання пестицидів, більшість з яких залишилися у спадщину з радянських часів у так званих «могильниках». Окрім того, щороку на територію України ввозиться для використання понад 100 тис. тонн пестицидів, невелика частина з яких не використовується і перетворюється у відходи.  Їх утилізація буде здійснюватися поступово.

«На превеликий жаль, на території України не створено заводу, який би міг займатися утилізацією такого типу відходів у екологічно безпечний спосіб. Відповідно, єдиним варіантом вирішення проблеми утилізації відходів залишається їхнє транскордонне перевезення в країни ЄС для екологічно безпечного знищення», — зауважив координатор Агрохімічного комітету ЄБА Віктор Погорілий

Нагадаємо, протягом 5 років задля врегулювання цього питання в Україні було пройдено кілька етапів. По-перше, здійснено переклад Базельської конвенції, яка регулює механізм транскордону. По-друге, внесено зміни до українського законодавства — Постанови КМУ №1120 від 2000 року та усунуто існуючі технічні невідповідності. По-третє, надано письмову згоду на транскордон.