6 вересня 2019, 10:20, Технології

Аграрій поділився секретом вирощування кукурудзи в монокультурі

Про особливості вирощування кукурудзи в монокультурі в інтерв’ю виданню Latifundist.com розповів власник компанії «Земля і Воля» Леонід Яковишин.

«Ми не сповідуємо поверхневий обробіток гранту з мінімальними витратами. Нам це не потрібно, дотримуємося старого досвіду — повинен бути орний шар. Якщо подрібнити стебла кукурудзи і заорати їх виходить 8 тонн органіки на гектар. Так ми робимо щороку. А в кукурудзі є вся таблиця Менделєєва. Ми забезпечуємо розвиток всіх мікроорганізмів. А кожні 5 років ми проводимо агрохімічний аналіз ґрунту в державних лабораторіях. Якість ґрунту у нас покращується», — розповідає Леонід Яковишин.

За його словами замість аміачної селітри, яка окислює і знищує ґрунт, поля компанії підживлюють безводним аміаком. Для його зберігання на території «Земля і Воля» було споруджено термінал вартістю 15 млн доларів.

«Не всі гібриди витримують наші технології. Кращі гібриди зараз дає Monsanto. Працювали до пори до часу з Pioneer. З них, власне, ми і починали. Але Monsanto вже обігнала. Хоча і від Pioneer не відмовляємося, для нашого круп'яного заводу нам підходять їх крем'янисті гібриди», — ділиться Леонід Яковишин.

З кукурудзяним метеликом тут борються шляхом внесення трихограми, у власності компанії — власна біолабораторія та літак.

За словами Леоніда Яковишина, витрати на вирощування 1 тонни кукурудзи обходяться компанії в 75 доларів, що дає змогу отримати близько 125 доларів прибутку.