5 вересня 2019, 15:00, Урожай

Зниження врожайності кукурудзи цьогоріч неминуче — агрономи

В окремих господарствах на Полтавщині аграрії вже приступили до обмолоту кукурудзи, перші тонни зерна збирають при вологості 18% та врожайності 8 т/га. Про майбутні плани на початок кукурудзяних жнив розповів Максим Зайцев, головний агроном ПАФ «Подоляка».

«Збирання кукурудзи плануємо розпочати орієнтовно за 10 днів. Оцінюючи нинішній стан посівів можу сказати, що види на врожай гірші торішніх. Культурою цьогоріч засіяно 8,5 тис. га. Враховуючи погодні умови, з кожного гектара не доберемо 3-4 тонни», — ділиться Максим Зайцев.

Читати по темі: АгроЕкспедиція Кукурудза 2019

На Кіровоградщині врожайність кукурудзи дещо нижча — 5,6-7 т/га, проте місцями сягає 10 т/га. До масових робіт планують приступити протягом місяця, в окремих господарствах — вже на початку жовтня.

«Кукурудзу розпочнемо збирати після сої та соняшнику. Орієнтуємось на кінець вересня-початок жовтня. Врожайність однозначно буде нижчою минулорічної, взнаки далась посуха, качани дрібні. Якщо розраховували на 6,5 т/га то думаю вийдемо на 5 тонн. Щодо шкідників, цьогоріч боролись з совкою, вносили трихограму, спрацювала на відсотків 70», — розповідає агроном ПП «Агрофірма Могутнє» Віталій Пасека (Кіровоградська обл).

На Запоріжжі збирати врожай качанистої розпочнуть протягом наступних 10-15 днів, через тривалу посуху на високу врожайність місцеві аграрії не розраховують.

«Кукурудзою цьогоріч засіяли лише 50 га, роботи зі збирання розпочнемо 20 вересня. Наразі обмолочуємо соняшник, врожайність на рівні 2,2-2,5 т/га. Щодо кукурудзи, врожайність прогнозуємо на рівні 5 т/га», — розповів виданню SuperAgronom.com Станіслав Захарченко, головний агроном ФГ «Прогрес» (Запорізька обл.)

Нагадаємо, через тривалу посуху аграрії на півночі України ризикують зазнати рекордних втрат врожаю кукурудзи.

Олексій Кудриль, SuperAgronom.com