3 вересня 2019, 12:15, Насіння

Японські селекціонери представили новий сорт пшениці

Група фахівців з Національної організації досліджень в області сільського господарства і продовольства (NARO) і Університету Окаяма заявила, що редагування геному дозволило їм вивести сорт всього за рік. Зазвичай, потрібно майже 10 років, щоб виростити такий вид пшениці з використанням традиційної технології селекції, пише news.agropages.com.

Отримана пшениця не є видом, придатним для продажу зерна на ринку, але команда вважає, що використовуваний метод редагування геному допоможе досягти успіху і в створенні харчових модифікацій.

«Різновид, який ми створили, має чудові властивості, тому ми будемо використовувати його для створення нових видів шляхом селекції», — сказав один з членів команди.

Оскільки пшениця походить із посушливих зон, вона вразлива для вологості. Коли йде дощ протягом тривалого періоду перед збиранням врожаю, насіння рослин часто проростають на колосках, що призводить до подальшого отримання неякісного борошна.

Казухиро Сато, професор дослідження геному в Університеті Okayama, Фумитака Абе, головний дослідник NARO, та інші досліджували Qsd1, ген, виявлений в ячмені, який тісно пов'язаний з проростанням насіння.

Було підтверджено, що ячмінь навряд чи проросте навіть при відповідних умовах температури та вологості, коли Qsd1 не функціонує належним чином.

Використовуючи технологію редагування генома CRISPR/Cas9, дослідники створили насіння пшениці, генетично змінені з геном Qsd1 для придушення його активності. Після поливу відредагованого насіння протягом семи днів вони виявили, що проросли тільки 20-30%. Майже всі звичайні зразки насіння пшениці в подібних умовах мали паростки.