3 вересня 2019, 10:10, Україна

Кінець літа в Україні відзначився критичним дефіцитом опадів — Метео Фарм

За даними моніторингу Метео Фарм, середньодобова температура повітря протягом третьої декади в Північних областях перебувала в межах 20-22°С, на Сході — плюс 22-23°С, на Заході — 21-23°С, в Південних областях — плюс 25°С та в Центральних областях коливалась від 22 до 23°С.

Максимальна температура повітря зафіксована в Донецькій, Запорізькій, Херсонській та Дніпровській областях — плюс 37-38°С. Також висока температура до 36°С зафіксована в Луганській, Миколаївській та Одеській областях. В нічні години мінімально температура повітря опускалась до  плюс 6°С в Харківській, Луганській та Сумській областях.

Показник вологості клімату ГТК не перевищував позначки 0,0-0,1. Що свідчить про нестачу вологи. Основна маса незначних опадів припала на Західні області.

Найнижчий рівень зволоження ґрунту 8-9% спостерігався в Полтавській, Кіровоградській та Миколаївській областях. У Львівській та Закарпатській областях показник зволоженості ґрунту мав найвищий показник 18%. Вологість повітря перебувала в межах 42-60%. Атмосферний тиск 764-768 мм.рт.ст.

Найбільшу кількість активних та ефективних температур з початку вегетації  накопичено в  Херсонській  та Запорізькій областях. Також високими показниками відзначились Закарпатська, Одеська,  Миколаївська, Донецька та Луганська області. Найменшу кількість активних та ефективних температур накопичили Житомирська та Львівська області.

Протягом третьої декади серпня випала незначна кількість опадів. На всій території України  панувала сильна засуха.

Остання декада літа потішила нас сонячними днями. Вона виявилась найбільш сонячною порівняно з іншими декадами.

Середньодобові показники температури ґрунту в Північних областях становили 20-21°С, на Сході — 22-24°С, на Заході коливалась від 20 до 22°С, в Південних областях — плюс 25°С, в Центральних областях — 22-23°С. Мінімально температура знижувалась до 10°С в Сумській та Чернігівській областях.

Детальніше про вологість та температуру ґрунту, тривалість сонця та ймовірність опадів дізнавайтесь з агрометеорологічного прогнозу погоди на meteo.farm.