22 березня 2017, 10:36, Світ

В США селекцією рослин будуть займатись роботи

Над проектом розробки робота-селекціонера, вартістю $ 3,1 млн, працює професор сільськогосподарської і біологічної інженерії Гиріш Човдарі та старший науковий співробітник Еркан Каякан, повідомляє Аgrilab.com.uа.

За зразком автономних марсоходів, що використовуються для досліджень у зруйнованих будівлях та інших небезпечних середовищах, сільськогосподарський робот працює на гусеничному ходу, що дозволяє йому переміщатися по сухих або мулистих полях. Дослідники направляють його за допомогою GPS і портативного комп’ютера.

Пересуваючись між рядами сільськогосподарських культур, робот використовує гіперспектральні тепловізори високої чіткості, погодні монітори та імпульсні лазерні сканери для отримання фенотипної інформації (діаметру стовбура, висоти і листової поверхні кожної рослини) та оцінювання стану навколишнього середовища (температура і вміст вологи в ґрунті).

Робот зберігає дані в бортовому комп’ютері та передає їх в режимі реального часу на комп’ютер агронома. Вчені використовують дані для створення 3-D реконструкції рослини, щоб розробити прогнозну модель її розвитку та оцінити вихід біомаси для кожної рослини зокрема та всієї ділянки загалом.

Хоча в даний час дослідники використовують робота для оцінки полів сорго, що використовується у виробництві біопалива, вони кажуть, що робот однаково добре буде працювати з іншими високорослими просапними культурами, такими як кукурудза і пшениця, і, можливо, соя.