2 вересня 2019, 14:17, Посівна

Через брак вологи Агрейн змушена призупинити посівну ріпаку

Про перебіг посівної кампанії озимих культур розповів Олексій Скалига, провідний агроном компанії «Агрейн».

«У Житомирській області завдяки достатній кількості вологи ми збільшили посів на 800 га. На Чернігівщині, навпаки, призупинили кампанію через нестачу вологи — там високі ризики не отримати сходи. Також в цьому регіоні через дефіцит вологи виникає питання щодо сівби озимої пшениці. Для зменшення ризиків будемо сіяти ярі культури, попередньо — кукурудзу», — розповідає фахівець.

У компанії відзначили, що схожа ситуація і в одному з підприємств на Черкащині, де через недостатню кількість вологи посів ріпаку довелося скасувати, навесні площі засіватимуть кукурудзою. На Харківщині брак вологи перешкоджав сівбі озимого ріпаку на площі 140 га.

Згідно з повідомленням, на півночі Одеської області компанія ще не починала посів озимого ріпаку. Попри несприятливі погодні умови запас часу все ж дозволить завершити польові роботи. У разі, якщо ситуація не зміниться, аграрії компанії будуть коригувати структуру посівних площ на користь ярих культур — кукурудзи і соняшнику.

«Якщо взяти в цілому, то ми планували посіяти 19 тис. га озимого ріпаку, але через нестачу вологи площі довелось скорегувати і 5,5 тис. га довелося перепланувати під ярі», — розповів Олексій Скалига.

Що стосується вартості посівної кампанії, то витрати на насіння і ЗЗР залишилися на рівні минулого. Але через зростання норми добрив, витрати на 1 га зросли. У минулому році аграрії компанії внесли менше комплексних добрив, через що, результатом були незадоволені. В основному «Агрейн» закуповує добрива з Білорусії.