22 березня 2017, 09:30, Технології

Застосування стерневих куліс збільшує накопичення вологи втроє

Про результати застосування стерневих куліс за нульової технології обробітку в умовах Північного Казахстану велась мова під час Казахстанської міжнародної науково-практичної конференції по прямому посіву, що відбулась 15-17 березня. Доповідь представив професор Володимир Леонідович Астаф'єв, директор Костанайського філіалу КазНДІМЕСГ.

За його словами, використання при збиранні пшениці через 1-2 проходи очісуючих жаток, що залишають стерню довжиною близько метра, значно підвищує накопичення вологи взимку та значно підвищує урожайність наступної культури.

Якщо взяти за 100% кількіст ьвологи, накопичену на полі без жодних заходів снігозатримання, то технологія No-till, за якої на полі лишається стерня довжиною 25 см, збільшує накопичення вологи на 50%. Використання очісуючої жатки на всій площі поля дозволяє зберегти вдвічі більше вологи, ніж зазвичай. А використання таких жаток з певними інтервалами для створення куліс підвищує накопичення снігу втричі.

Це ж позначилось і на урожайності наступних культур. При середній урожайності зернових в умовах Північного Казахстану 12 ц/га (від 3 до 20 ц/га, залежно від умов року), то використання стерневих куліс підвищує урожайність щонайменше на 5-10 ц/га. При цьому важливу роль відіграє не лише більше накопичення вологи, а й створення комфортного мікроклімату на полі навесні, коли стерневі куліси захищають посіви від суховіїв.