31 серпня 2019, 09:00, Україна

Тепличний бізнес з вирощування огірків окуповується за 4 роки — фермер

Село Покровське Дніпропетровської області можна назвати одним із центрів тепличного бізнесу України. Одне з найбільших тепличних господарств належить місцевому фермеру Геннадію Баранніку. Протягом останніх 5 років фермер реалізує свою продукцію під ТМ «Овочі Покровщини», пише seeds.org.ua.

«Починали ми з батьком справу ще в вісімдесяті роки. Тоді було тільки 6 соток. Зараз тут майже 4 га. Є як нові, так і старі теплиці. Я огірками з п’ятого класу займаюся. Я практик — вчуся на своїх помилках. А син у мене вже дипломований фахівець. У нас вже третє покоління займається теплицями», — ділиться фермер.

В основному господарство займається вирощуванням огірків, на них припадає 75-80% всього тепличного виробництва. Витрати на облаштування 1 на теплиці становлять 230 тис. доларів.

«На гектар — 230 тис. доларів. Це тільки конструкція, без плівки, без поливу... Порахуйте, якщо огірок по 5 або 7 грн/кг, скільки потрібно їх продати на таку суму? Чотири роки потрібно торгувати, щоб повернути витрати», — розповідає Геннадій Бараннік.

За його словами, цьогорічний врожай огірків на 25-30% менший від торішнього.

«Цього року ціна на огірки була від 60 ранньою весною до 4-5 грн/кг влітку. Зараз відбувається пересадка огірків, тому вартість трохи піднялася. В кінці серпня, початку вересня ціна знову впаде. Втім, все від погоди залежить. У нас заморозки обіцяють, може ціна буде і вище. Огірок — він любить сонце і тепло», — розповідає овочівник.

Окрім огірків тут вирощують капусту, перець, цибулю на розсаду. Тепличне господарство планують розширювати, цьогоріч у планах Геннадія Баранніка збудувати ще одну теплицю.