21 березня 2017, 14:47, Посівна

Площі під кукурудзою на Вінниччині зростуть на більш ніж 40 тис. га

Про плани й задачі на посівну-2017 у Вінницькій області розповіла Валентина Кирилюк, в.о. директора департаменту агропромислового розвитку Вінницької ОДА, пише «Голос України».

«З осені аграрії недосіяли озимий клин через погоду. Не вистачало вологи у ґрунті саме в той період, коли треба було засівати поле. Окремі керівники господарств не стали ризикувати. Отож загальна площа озимих скоротилася на 77,7 тис. гектарів у порівнянні з попереднім роком. Тепер фахівці надали ще одну, не зовсім втішну інформацію — третина сходів, а це трохи більше як сто тис. га, погано перезимували і нині перебувають у слабкому та зрідженому стані. Ще на 118 тис. га посіви оцінюють у задовільному стані. І тільки на 89 тис. га (28,8 % від загальної площі) озимина порадувала, бо має гарні сходи, тобто подальший розвиток рослин не викликає сумнівів, що на таких ділянках буде щедрий урожай», — розповідає Валентина Кирилюк.

У такій ситуації агрономи радять розширювати клин ранніх ярих зернових та кукурудзи. Ярих зернових та зернобобових у Вінницькій області планують посіяти більше від минулорічного показника майже на 60 тис. га. Однак головний акцент буде зроблено на кукурудзу. Її площі планують розширити на понад 40 тисяч гектарів.

Утім, очільниця департаменту наголошує: тактика залежатиме від погодних умов.

«Вирощувати високі врожаї, зокрема, кукурудзи, у понад сто центнерів на круг, навчилася більшість аграріїв. Такі показники вони демонструють протягом останніх років. Набутим досвідом діляться з іншими. Не дано їм одне — замовляти погоду. Тільки це може стати на заваді у досягненні гарного врожаю. Тому робити прогнози на нинішній стадії — справа невдячна, бо вони можуть не справдитися», — застерігає Валентина Кирилюк