27 серпня 2019, 11:05, Світ

Південна Австралія скасовує мораторій на вирощування ГМ-культур

Дослідження вченого свідчать про колосальні втрати серед південноавстарлійських виробників пшениці та ріпаку. У зв'язку з цим обговорюється скасування обмежень на вирощування ГМ-культур на всій території штату, крім острова Кенгуру, пише pir.sa.gov.au.

Наразі серед населення проводяться консультації у вигляді громадських зібрань, їх планують завершити до жовтня 2019 року. Після цього влада запровадить нові правила, що дадуть можливість фермерам самостійно обирати насіння культур.

На думку міністра первинної промисловості та регіонального розвитку Тіма Уітстоуна, реформа допоможе підвищити рентабельність фермерських господарств, покращити стійкість культур до посухи і поліпшити економіку штату. У свою чергу, директор з генної етики Боб Фелпс наголосив, що виробництво ГМ-культур призведе до проблем з екологією, а також спровокує зростання цін на насіння.

Нагадаємо, наразі в штаті Південна Австралія діє мораторій на трансгенні сільгоспкультури, який раніше планувалося продовжити до 2025 року. На острові Тасманії заборону на вирощування ГМ-культур планується продовжити до 2029 року.