27 серпня 2019, 08:00, Україна

На Полтавщині практикують новий спосіб боротьби з амброзією

Винахідники стверджують, що мінерал не шкодить людям, тваринам, деревам та більшості інших рослин. Від нього гине лише бур’ян, пише seeds.org.ua.

Бішофіт — це природна сіль, вік якої складає близько 250 млн років. На Полтавщині її добувають на глибині 2,5 км, і це є найглибшим місцем у світі за заляганням бішофіту. Мінерал використовують переважно в косметології та медицині.

Полтавський науковець Павло Писаренко довів ефективність використання мінералізованої (пластової) води у місцях залягання бішофіту в боротьбі з амброзією.

У Коломацькій ОТГ вже обробили місця скупчення бур’янів у п’яти селах. Карантинна рослина гине, бо порушується її мінеральний баланс: блокується коренева система. У результаті амброзія не може вбирати воду. Крім того, бішофіт стерилізує пилок амброзії.

Мінерал пригнічує тільки дводольні рослини. Якщо обробити бішофітом поле з амброзією, де також ростуть пшениця, кукурудза, ячмінь, рис та інші злакові культури, то бур’ян засохне, а урожай не постраждає.

Але, якщо полити розчином мінералу горох, сою, буряк, капусту й інші дводольні культури, вони зав’януть разом з амброзією. Використовувати бішофіт, як добриво для ґрунту, можна для будь-яких культур.

В останні роки амброзія, наче вірус, поширилася Україною, захоплюючи з кожним роком нові території. Фермери, щоби знищити бур’ян, заливають гербіцидами поля, але їх заборонено використовувати в населених пунктах.