26 серпня 2019, 11:20, Урожай

На Волині стартували картопляні жнива

«Більшість волинян садять на грядках ранні і середньостиглі сорти картоплі, у яких вегетаційний період завершується в серпні. Тому й не дивно, що багато господарів ще до вересня викопують бульбу», — розповідає Оксана Пузняк, кандидат біологічних наук, заступник директора з наукової роботи Волинської державної сільськогосподарської дослідної станції.

За її словами точним орієнтиром для збирання врожаю є картоплиння. Якщо воно зелене, поспішати не варто. Якщо посохло, треба заглянути під кущ, чи відокремилися картоплини від коріння куща. Після цього слід почекати 10 днів, доки бульба «дозріє». За цей час припиняться процеси росту, згрубіє шкірка.

«Тепер більшість господарів садять і копають тракторами, вся картопля іде в один бурт. Потім, перебираючи бульбу, в насіннєву потрапляє різна, як наслідок — сорти вироджуються. Тому хоча б раз у 5 років необхідно міняти посівний матеріал», — радить Оксана Пузняк.

Науковці прогнозують, що цього року буде найнижчий врожай картоплі за останні 5 років. На це вплинули кліматичні умови: сухий травень, спекотний червень. Не виключено, що кілограм товарної бульби коштуватиме до 18 грн/кг.