26 серпня 2019, 10:25, Україна

Зміни клімату позитивно вплинули на с/г діяльність в українському степу — експерт

Про це повідомила Світлана Бойченко, доктор географічних наук, провідний науковий співробітник Інституту геофізики НАН України, пише golos.ua.

За словами вченого, наразі ми живемо в умовах глобального потепління, така тенденція спостерігається з кінця 19 століття. За цей період в Україні потеплішало на плюс один градус.

«Аналіз клімату 20 століття показав, що зміни відбуваються як позитивні, так і негативні. Найчастіше ці зміни носять позитивні моменти для сільського господарства і для комфортності проживання людини. Зими потеплішали, а літо залишилося без змін. У регіонах на північному заході і сході України з досить надлишковим зволоженням спостерігається зменшення опадів приблизно на 10-15%. На півдні, навпаки — збільшення опадів на 10-15%. Такий перерозподіл позитивно вплинув на території України», — підкреслила Світлана Бойченко.

Фахівці по степах України відзначили, зі збільшенням опадів у степах почала збільшуватися кількість лугових трав, кущів і дерев. Раніше в степах домінували ксерофіті рослини, але збільшення вологи привело до того, що у степу почала змінюватися рослинність: ареал ковилових степових трав став зменшуватися і, на жаль, це говорить про деградацію степу як такого.